Baztango I. Gasnaren astearen barnean ortziral atsean
Elizondoko AISE elkartean gasnak ardoekin uztartzeko saioa egin zuten.
Autxitxia, Kortariko borda, Baztan eta Jauregiako ardi eta behi gasnak
Lakarreko Lezaun upategiko ardo desberdinekin gurutzatu zituzten. Edorta Lezaunek, Lezaun upategiko
arduradunak, behi gasnekin hobekien hartzen duten ardoak txuriak eta gorriak
direla erran zuen. Eta, hori erranik, bertaratuek dastaketa horrela hasi eta
Jauregiako eta Kortariko bordako behi gasnak ardo txuri urrupaldiekin lagundu
zituzten. Ondotik azkeneko lau urteetan Nafarroako Tempranillo ardo beltz
hoberena izendaturiko Lezaun beltza Baztan eta Kortariko bordako
ontze-goiztiarreko ardi gasnekin jan-edan zitutzen eta, akitzeko, erreserba
ardoa lau hilabete eta erdiko ontzea zuen Autxitxiako gasnarekin. Erreserba
ardoaren zapore sendoagoa eginagoa dagoen gasnarekin.
Dastaketaz eta jan-edanaz gain azalpenetarako tartea izan
zen. Modu horretan Jauregiako Aitor Azkaratek gasna onaren baldintza nagusia
esne ona dela erran zuen, esnearen kalitatea ezinbertzekoa dela. Esnearen
kalitatean faktore aunitzek eragiten dute: arrazak, deizteko baldintzak,
bazkak... Baztaneko Begoña Etxandik ardiak neguan hetsirik egoten direla erran
zuen pentsua janez eta udaberria etortzearekin larrerat ateratzen dituztela eta
hori esnean eta gasnetan nabari dela. Kortariko bordako Julen Arburuak ardi
gasnak bere egiteko tenorea duela erran zuen ardiek esnea ematen duten artean,
bere kasuan azaro hondarretik uztaila hasiera artio. Kanpoko ardi arrazak
berriz, urte guztia estabulaturik kontzen dituzte. Autxitxiako Ramonek
bertzalde, gasnak dastatzeko tenorean baloratzen diren ezaugarri batzuk aipatu
zituen.